РЕСТОРАН ВИНОГРАДИ ГРОЦКА

О НАМА

Национални ресторан „Виногради“, један од симбола послератног просперитета Гроцке и старе Југославије, лагано васкрсава у модерно здање са печатом традиције и стила.

РЕСТОРАН ВИНОГРАДИ

Ресторан „Виногради“ у Гроцкој је у старој Југославији био стециште елите и страних делегација, и надалеко ван насеља познат по одличној националној кухињи, незаборавној панорами и виноградима којима је био окружен. 

Кроз „Винограде” је продефиловало на хиљаде државника, дипломата, политичара, амбасадора, уметника, привредника, страних званичника и званица. Бројни су и разноврсни били посетиоци, па се и многе приче и анегдоте везују за овај ресторан у царству грочанских винограда, недалеко од престонице.

Није тајна ни да су многи посетиоци бирали да баш овде на Агином брду, у романтичном окружењу националног ресторана „Виногради” кажу и своје судбоносно „Да“, међу њима и представници дипломатског кора.

Поглед са терасе ресторана, преко липа, сунчаних падина и чокота винограда, и надаље је један од најлепших у овом делу земље.  Са видиковца ресторана поглед обухвата Дунав, лепу Грочанску аду, контуре Авале, Смедерева и Панчева, па чак и обрисе Вршачког брега и Карпата.

Остале су забележене речи астронаута Нила Амстронга да је „одавде лепши поглед него са Месеца“.

Садашњи објекат, као и раније, настоји да буде у духу српске архитектуре и у складу са пејзажом. Испоштована је конфигурација терена и лепота панораме, обновљена је чувена тераса с погледом, а задржана је у потпуности и намена. Мирисне липе за које грочане везују многе лепе успомене још увек су ту, подно терасе. 

Поред велике терасе, објекат нуди ресторанску салу са тремом, затим ресторанску салу на спрату са ентеријером у духу конака, вински подрум са дегустационом салом и пространи паркинг. 

Данас се крај ресторана на сунчаним падинама које се спуштају ка реци поново зелене виногради. У националну кухињу којом се и даље дичи, лепоту новог објекта, као и у лепоту видиковца, природе и незаборавних панорама које га окружују, може се уверити сваки посетилац и путник намерник.

текст: З.Атић

МОГУЋНОСТ ПЛАЋАЊА КАРТИЦАМА

БЕЖИЧНИ ИНТЕРНЕТ БЕСПЛАТАН